Videnskab

Hvad kræver det at opbygge muskelmasse? 

Med fysiologiske briller er det simpelt at opbygge muskelmasse - der er 3 overordnede mekanismer, som forskere er nået til enighed om har betydning for at igangsætte en muskelopbyggende respons i kroppen. 

  • Mekanisk spænding - Her henvises til, at kroppens muskler trækker sig sammen imens en ekstern belastning påføres udefra - f.eks. i form af en håndvægt i hånden, eller et sæt elastikker der trækker i modsat retning af bevægelsen. 

  • Progressive overload - Et begreb, der dækker over det faktum, at musklerne skal stimuleres i tiltagende grad over tid for at være i stand til at vokse sig større og stærkere. 

  • Metabolisk stress - Denne mekanisme er også kendt som følelsen af at ens muskler begynder at syre til eller i fitness og bodybuilding miljøer "the pump". 

For mange kan det være svært at forestille sig, at det kan give de samme imponerede resultater at træne med elastikker, som det kan at tage i fitness og løfte store tunge vægte. 

Men forskning har vist, at belastning fra elastikker er lige så effektivt som maskiner og frie vægte til at aktivere muskler. Det er derfor ikke nødvendigt at styrketræne i fitnesscentre for at opbygge muskler.

Grunden til, at vi med sikkerhed kan sige, at det er muligt at opbygge muskelmasse med vores træningssæt, som tager udgangspunkt i elastikker som belastning fremfor vægte er, at vi med vores specialdesignede sæt har gjort det muligt for alle, netop at opfylde alle ovenstående parametre - uden at røre en vægtskive.

Hvilke grunde er der til, at træne med elastisk belastning fremfor vægte?

1.
Elastikkens unikke egenskab
Jo mere elastikken udstrækkes, desto større bliver modstanden af den og kravet til den arbejdende muskel stiger. Modstanden er derfor progressiv, i modsætning til traditionelle fitnessredskaber, hvor modstanden er konstant. 

Modstandsprofiler
En modstandsprofil er et begreb, der bruges i styrketræning og bodybuilding. Modstandsprofilen i en given øvelse beskriver, hvor i øvelsen belastningen er størst. Hvis vi tager udgangspunkt i en traditionel squat med vægtstang, vil modstanden være størst i den nederste del af øvelsen og det vil blive lettere og lettere jo mere vi rejser os op. Dette skyldes fysikkens lov om "momentarm".

I bunden af squatten, er afstanden fra knæleddet til massecenter større end den er i toppen, derfor er de samme kg på ryggen væsentligt tungere i bunden end i toppen. 

Træning med elastik er en smule anderledes. Grundet den progressive modstand, vil modstanden fra elastikken være mindst i bunden (hvor øvelsen er hårdest), men størst i toppen (hvor øvelsen er lettest.) Det vil sige, at modstandsprofilen udlignes med elastiktræning i squat - det samme gør sig gældende i alle former for dødløft og presbevægelser. 

2. Mindre skadesrisiko og fysioterapeutens ven 
Netop på grund af den progressive modstand, nedsættes risikoen for, at komme ud i ubehagelige og uønskede yderpositioner. Dette er med til at nedsætte skadesrisikoen betydeligt, når man sammenligner styrketræning med vægte og elastikker - særligt for nybegyndere.  De skånsomme egenskaber er også en af grundene til, at fysioterapeuter bruger dem i alle former for genoptræning af skader eller smerter. 

3. Alsidigt og tilgængeligt 
Der er lavet meget forskning på, hvad der sikrer at nogle personer opnår resultater med deres træning, mens andre måske ikke gør. Det kan lyde banalt, men en af de største og mest væsentlige faktorer for at opnå resultater med sin træning er vedholdenhed. - Den bedste form for træning er den du får lavet!  Den øgede tilgængelighed, som følger med 100% transportable elastiktræningsredskaber øger sandsynligheden for at træningen bliver gennemført uge efter uge, måned efter måned, år efter år.

Referencer:

1. Dr Vegard M. Iversen, 2017, "Multiple-joint exercises using elastic resistance bands vs. conventional resistance-training equipment: A cross-over study".

2Dr. Ronny Berguist, 2018, "Muscle Activity in Upper-Body Single-Joint Resistance Exercises with Elastic Resistance Bands vs. Free Weights".

3. Dr. Gook-Joo Kim, 2020, "Effects of resistance exercise using the elastic band on the pain and function of patients with degenerative knee arthritis".

4. Thomas Linding Jakobsen, 2019, “Quadriceps muscle activity during commonly used strength training exercises shortly after total knee arthroplasty: implications for home-based exercise-selection”.
Hvem er vi?

Vores tilgang til træning er altid funderet i et fagligt stærkt udgangspunkt, hvor vi med vores idrætsfaglige baggrund stræber efter at gøre styrketræning tilgængeligt for alle danskere.

Vi har begge en bachelorgrad i idrætsvidenskab fra Aarhus universitet og har derigennem opnået dyb indsigt i idrætsfaglige problemstillinger, hvilket har givet os den nødvendige faglige ballast det kræver at vejlede andre mennesker i et langt, sundt og funktionelt liv.